Tijdens het begeleidingstraject is er ruim aandacht voor de gevoelens en vragen die een scheiding bij kinderen kunnen oproepen.
Over kinderen in scheidingssituaties is veel geschreven. Feit is dat ieder kind zijn eigen gevoelens, behoeften en gedachten heeft. Kinderen hebben in ieder geval de behoefte aan het delen en verwerken van gevoelens rondom de scheiding. Ze kunnen worstelen met vragen die ze niet durven of kunnen stellen. “Hoe heeft het zover kunnen komen dat mijn ouders zijn gescheiden? Komen ze ooit nog bij elkaar? Heb ik iets fout gedaan, zijn ze daarom gescheiden?”
Jonge kinderen (basisschoolleeftijd) reageren vaak angstig op een scheiding. Opeens verdwijnt het vertrouwde leven en is onbekend wat er komen gaat. Jongeren (middelbare schoolleeftijd) voelen zich vaak onbegrepen en kunnen zich afzetten tegen hun ouders. Kinderen kunnen zich door de scheiding langere tijd depressief voelen, zich afsluiten voor anderen, lusteloos gedrag laten zien, zich opstandiger gaan gedragen en hun leerprestaties kunnen achteruit gaan.
Er gebeurt van alles om hen heen en vaak ervaren ze dat ze nauwelijks invloed hebben. Vaak wordt hun stem niet gehoord, of juist te belangrijk gemaakt. Voor scheidende of net gescheiden ouders is het een hele klus om emotioneel beschikbaar te zijn voor hun kind in een periode van teleurstelling en verdriet.
Tijdens het begeleidingstraject is er ruim aandacht voor de gevoelens en vragen die een scheiding bij kinderen kunnen oproepen.
Het kan ook zijn dat ouders al langere tijd uit elkaar zijn en de scheiding afgerond is. Dan nog kan een kind last ervaren van de situatie.
Afhankelijk van jullie situatie bieden wij een traject op maat aan. Dat kan individueel, maar ook in groepsverband.
Het kennis- en expertisecentrum in Limburg voor (complexe) scheidingen en relaties
Contact
Heb je vragen of ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?