Wat kan een scheiding doen met een kind?

Kinderen hebben hun eigen gevoelens en gedachten. Ze hebben behoefte aan het delen en verwerken van gevoelens rondom de scheiding. Kinderen kunnen worstelen met vragen die ze niet durven of kunnen stellen. “Hoe heeft het zover kunnen komen dat mijn ouders zijn gescheiden? Komen ze ooit nog bij elkaar? Heb ik iets fout gedaan, zijn ze daarom gescheiden? Kan ik ervoor zorgen dat ze weer bij elkaar komen?”
Jonge kinderen (basisschool) reageren vaak angstig op een scheiding. Opeens verdwijnt het vertrouwde leven en is onbekend wat er komen gaat. Jongeren (middelbare school) voelen zich vaak onbegrepen en kunnen zich afzetten tegen hun ouders. Ook kunnen kinderen zich door de scheiding langere tijd depressief voelen, zich afsluiten voor anderen, lusteloos gedrag laten zien, zich agressiever en asocialer gaan gedragen en kunnen  hun leerprestaties achteruit gaan.kindercoaching bij scheiding
Er gebeurt van alles om hen heen en ze kunnen er nauwelijks invloed op uit oefenen. Vaak wordt hun stem niet gehoord. Dat is niet zo gek. Voor scheidende of net gescheiden ouders is het een hele klus om emotioneel beschikbaar te zijn voor hun kind in een periode van teleurstelling en verdriet.

Tijdens het begeleidingstraject bij ons is er ruim aandacht voor alle gevoelens en vragen die een scheiding bij kinderen kunnen oproepen.

Het kan ook zijn dat jullie als ouders al langere tijd uit elkaar zijn, de scheiding afgerond en mogelijk vreedzaam is verlopen. Dan nog kan een kind last ervaren van de scheiding. Het is goed om je kind te leren de scheiding een plekje te geven.
Wij kunnen de kinderen een individueel traject op maat aanbieden. We hebben eveneens een groepsaanbod. Zo is er voor jullie kind, maar ook voor jullie als ouders altijd iets wat past binnen jullie persoonlijke situatie.